500 slov - Ztracený ráj

K většině kostelů v podhůří, odkud pocházím, vedou schody. Staré, kamenné schody, široké a ne moc vysoké, aby po nich nebylo těžké vystoupat – k bohu.

Je to jako pokání; odpuštění není zadarmo a chce li člověk milost boží, musí nejprve podstoupit nepohodlnenství. Schody a kříž na vrcholu s postavou znavenou lety mučednictví. Pak dveře. Dvojité dřevěné dveře z masivu s mohutnou klikou, která neotvírá pouze dveře, ale i něco víc. Rozlehlá místnost s charakteristickou vůní kadidla, vosku a něčeho co neumím charakterizovat. Oltář. Člověk si nemůže pomoct od pokory – ať už věřící nebo nevěřící, to místo vyvolává respekt. Možná i strach. Možná oboje.

Všechny kostely jsou stejné a přece jen je každý jiný. Mnozí se obrátí na kamenné kostely jako na poslední naději. Pan Gross nakonec taky. Chápu je – není těžké upnout se na něco, co znamená věčnost a přetrvává tisíce let. Je to duchaplnější než luxusní auta a velké domy. Západnímu světu něco chybí a začíná se na to přicházet. Hodně lidí se upíná k východním náboženstvím jako k naději na lepší život. Nejde přitom ani tak o to jaké je to náboženství, ale jak k němu člověk přistupuje.

Knihy. Půl tisíciletí starý vynález. Nemám nic proti severským detektivkám nebo současné vlně pornorománů, jen je nemusím číst. Je mi líto, co je většinová obliba, ale nic s tím neudělám. Vždycky jsem se snažil žít podle hesla Whatever makes you happy.

Je neděle ráno, jeden z těch mála momentů, kdy jste spokojeni s životem a nic mu nemusíte vyčítat. Venku je počasí tak akorát na to, abyste mohli s klidným svědomím zůstat doma a nic nedělat. Nic nedělání  - podceňovaná záležitost v dnešní době motivačních knih o do-poslední-vteřiny naplánovaného dne.

Je neděle ráno, nemusím nic dělat a tak jen sedím a vzpomínam. Na místa, na lidi. Říkám si, co asi dělají. Přemýšlím, co budu dělat se svým životem, teď, když jsem dal výpověď v práci, která mi nepřišla dost dobrá. Budu se zase toulat? Jsem zmatený stejně jako všichni okolo, jen se nedokážu spokojit s jednoduchou odpovědí a chci hledat víc. Jsem odhodlaný pro to položit život.

Jestli má něco smysl, jsou to rodiče. Jejich láska je bezmezná a jen velmi nerad bych, aby mne přežili. Pocházím ze stabilní a milující rodiny, i to utváří mojí osobnost a možná i naivitu, že ve světě je všude dobře.  Před třemi roky jsem se v Kanadě prostě sebral, ukradl klíčky od auta a jel do Ameriky. Bylo to geniální a naprosto stupidní. Nepřemýšlel jsem nad důsledky, nevím, jestli bych to ještě dokázal. Teď se směju, když jedu na týden na lyže a platím si pojištění. Pojištění.. jsme pojištěni proti všemu. Iluze dokonalé bezpečnosti. Říkal jsem si, že nemám žádné závazky a neuvědomoval si, že rodiče jsou přece ten největší závazek. Teď už to vím a odjet je o to těžší.

Vrací se mi vzpomínka na jednu pláž v Thajsku. Na mapě byla jen matně vyznačená, dojet k ní se autem nedalo a nebyla napojena na elektřinu. Tři kilometry před ní mi cestu poradil vysmátý slepý Thajec co seděl někde uprostřed džungle v polorozpadlé chýši. Tři kilometry na skůtru blátivou cestu džunglí, jako nepohodlnenství když stoupáte po kamenných schodech, ale pak to přišlo. Jako když se rozevře opona, jako když otevřete ty dvojité dřevěné dveře z masivu s mohutnou klikou. Nebyl tam oltář, jen široké moře lemované útesy z dvou stran jako zdi kostela. Místo kadidla vzduch voněl solí a vlny bily hlasitěji než zvon Svatovítské katedrály. Chvíli jsem tam stál, opařen tím pohledem a pak se odvážil vykročit kupředu. Sednul jsem si do bílého písku na pláži a jen tak tam hodinu seděl. Pokora nebo strach?

Čas tu neznamenal nic. Spal jsem v bambusové chýši na kraji moře, vlny mi nahradily zvuk tramvají. První noc jsem nemohl spát. Byl jsem k smrti vyděšený. Žádná elektřina, všude okolo mě se něco pohybovalo. Ještěrky (asi) běhaly po bambusu, za kterým jsem spal a něco vesele pochodovalo okolo. Několik hodin jsem jen ležel a analyzoval zvuky okolo sebe. Člověk si ale zvykne na všechno. Naštval jsem se sám na sebe a nazval se městskou krysou. Zavřel jsem oči, zahnal všechny obavy a konečně usnul. Druhou noc jsem prospal celou.

Slíbil jsem si, že se tam jednou vrátím a napíšu knihu. Kterou si nějspíš nikdo nepřečte.

Kostely jsou všude. Nemusí být z kamene, vyplněné zlatými artefakty a postaršími muži v hábitech. Hledejte je okolo sebe, zastavte se u nich a podívejte se na svůj život z jiného úhlu. Odprostěte se od psychologické moci svého šéfa a bud´te pánem svého života. Nesnáším tyhle kecy! Ale dobře si pamatuji, jak jsem stál v třináctém patře na recepci welness centra v Praze v bílém masérském hábitu, vyšel na terasu a viděl se z výšky. „Co to zase děláš ty vole“, řekl jsem si tenkrát. Druhý den už jsem tam nepřišel. Změna je nepříjemná, ale na světě je několik miliard lidí a většina jich má práci. Proč byste nemohli najít jinou i vy?

Autor: Petr Holoubek | neděle 3.1.2016 12:42 | karma článku: 10,03 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Petr Holoubek

Jak se (ne)nechat pojistit u T-Mobile

Tento "článek" vznikl hlavně jako výsledek rozhořčení nad jednání korporace s jednotlivcem. Nehledejte v něm žádné literární kvality.

26.5.2016 v 14:17 | Karma: 29,21 | Přečteno: 3191x | Diskuse| Společnost

Petr Holoubek

500 slov - Přeludy

"A pak jsem pět let nenapsal vůbec nic." řekl Jiří Hlásek, známý jako Krchovský, na jednom z jeho autorských čtení.

16.5.2016 v 14:05 | Karma: 11,84 | Přečteno: 433x | Diskuse| Poezie a próza

Petr Holoubek

Kafíčka a dorty

Zabředl jsem. Nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale můj život dostal řád a pravidla. Pohybuju se nikoliv z kontinentu na kontinent ale z periferie do centra a zase zpátky, pevně podle pracovní doby.

7.1.2016 v 15:50 | Karma: 11,83 | Přečteno: 409x | Diskuse| Ostatní

Petr Holoubek

Bůh není

S touhle jednoduchou myšlenkou trávím páteční večer. Je asi deset hodin, před dvěma hodinami jsem přivezl dědu z hospody a zbytek rodiny si ještě užívá života. I za mě.

7.12.2015 v 12:33 | Karma: 11,51 | Přečteno: 664x | Diskuse| Ostatní

Petr Holoubek

500 slov - Bruneta odnaproti

"Mám jí oslovit nebo ne?", říkám si. Vím, že je to filmové teď nebo nikdy. Žádná další šance už nebude.

1.11.2015 v 19:07 | Karma: 13,28 | Přečteno: 596x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 974x
Jsem nikdo. Stejně jako vy.Pokud chcete dostávat upozornění na nové články, přidejte si moji stránku na Váš facebook.
https://www.facebook.com/500slov

Seznam rubrik